V rámci problematiky životného prostredia poskytujeme obhliadky a audity vodohospodárstva, odpadového hospodárstva, zabezpečujeme akreditovaný odber vzoriek vôd, vypracovávame havarijné plány, prevádzkové poriadky, prevádzkovú dokumentáciu, evidencie a hlásenia, zastupujeme pred úradmi a odborne vzdelávame.
14.3.2018 • MVDr. Marián Rozložník |
V rámci úradnej kontroly potravín inšpektori z RVPS Šaľa odobrali v distribučnom sklade „Mäspoma spol. s.r.o. Distribučný sklad“, Čingov 788, 951 31 Močenok úradnú vzorku výrobku „Korenie čierne mleté 250g“, výrobná šarža 22.11.2020 A, DMT 22.11.2020 výrobca: Mäspoma spol. s.r.o., T.G. Masaryka 8/955, 960 01 Zvolen, prevádzka Dvory nad Žitavou.
Vzorka bola analyzovaná v ŠVPÚ-VPÚ Bratislava kde bola vo vzorke zistená prítomnosť Salmonella enterica subspecies Matadi v 4 vzorkách z 5 v 25g. Výrobok nie je v súlade s požiadavkami Nariadenia (ES) č. 178/2002 EP a Rady, ktorým sa ustanovujú všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a stanovujú postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín.
Výrobok bol distribuovaný v rámci Slovenska a v množstve 10 kusov do Maďarska, odberateľ MaNikol Kft., Forrás u. 47, Pilisszentkereszt.
Výrobok sa sťahuje z trhu.
Čo je salmonella a ako sa môžeme nakaziť?
Salmonelóza je ochorenie spôsobené tyčinkovými baktériami, ktoré sa volajú salmonely. Zvyčajne sa môžeme nakaziť z vajec alebo nedostatočnou tepelnou úpravou mäsa.
Salmonela žije v črevnom trakte ľudí a zvierat. Do potravín sa dostane kontaktom rúk so stolicou týchto zvierat a ich nedostatočným umytím. Ďalším zdrojom salmonelovej hnačky sú výrobky z nakazených zvierat – hovädzie mäso, hydina, mlieko, vajíčka, kontaminovaná zelenina a potraviny z nich pripravené. Ide najmä o tie s nedostatočnou tepelnou úpravou, ako sú majonézy, krémové zákusky, zmrzlina, vaječné jedlá…
Až 95 % ochorení na salmonelózu spôsobuje kmeň Salmonella enteritis, ktorá sa prenáša z vyššie uvedených produktov. Inkubačná doba je do 6 – 48 hodín. Salmonelóza sa vyskytuje celoročne, no najviac práve v lete.
Zradné je, že nakazené potraviny vyzerajú a voňajú normálne, takže nákazu touto baktériou nemôžete „zacítiť“.
- zle tepelne upravená strava – teplo salmonely ničí a na ich zahubenie by malo stačiť 75°C. Zamrazenie však salmonely nezničí, iba ich udržuje v akomsi pokoji, no po rozmrazení sa znova prebudia k životu.
- hydina a vajcia (pozor na domáce majonézy, zmrzliny).
- mrazené potraviny – pri nákupe treba dávať pozor, či je potravina naozaj zmrznutá a nie napoly rozpustená. Opakované rozmrazovanie a zmrazovanie môže byť tiež hrozbou množenia salmonel.
- druhotná kontaminácia – nositeľmi salmonely môžu byť tiež hlodavci, kedy ku kontaminácii príde ich trusom alebo muchy, ktoré sa zase vyskytujú blízko fekálií.
Ako salmonelózu liečiť?
Ako radí hygienik MVDr. Marián Rozložník, pri salmonelóze si v prvom rade musíme uvedomiť, že vyčerpávajúce hnačky a dávenie pripravujú organizmus o vodu a minerálne látky. Z tohto faktu vyplýva hneď prvý krok liečby, a to je rehydratácia organizmu – buď formou rehydratačných roztokov, v komplikovaných prípadoch je nutná aj hospitalizácia spojená s podávaním infúzií.
Novodobý trend hovorí aj o podávaní Pepsi Coly – v nej vieme nájsť tekutiny, jednoduchá cukry (ako zdroj energie) a pepsín, ktorý podporuje trávenie. V rámci liečby nesmieme zabúdať ani na diétu, ktorá by mala byť naozaj striktná a jednoduchá (napr. sucháre).
Nezabúdajme ani na kompletnú dezinfekciu domácnosti a na fakt, že salmonelóza je ochorenie, ktoré je potrebné ohlásiť – túto povinnosť má pri výskyte tohto ochorenia Váš obvodný lekár voči Úradu verejného zdravotníctva.